Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

5 Ιανουαρίου, 2023 11:11

Τον Ιανουάριο ο πρώτος κύκλος θεματικών ενοτήτων του Ανοικτού Πανεπιστήμιου που διοργανώνει η Πνευματική Εστία Μοσχάτου, υπό την αιγίδα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, με θεματική: «Η Ελλάδα μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση: Παθογένειες και προοπτικές».

Με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα «Εθνικές και πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης», ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου 2023 στις 18.30 η πρώτη θεματική του ανοικτού πανεπιστημίου στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Μοσχάτο, (Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού). Ο πρώτος κύκλος του ανοικτού πανεπιστημίου εριλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες θα διεξάγονται στον ίδιο χώρο, σε μηνιαία βάση και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2023.

Το πρόγραμμα, οι θεματικές ενότητες και οι εισηγητές του σεμιναρίου, έχουν ως εξής:

1. Εθνικές και πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης (25-1-2023):
Ομιλητές: Καθηγητής Ιωάννης Μεταξάς – Καθηγητής Στέλιος Περράκης – Δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Συντονιστής: Ο Δημοσιογράφος Ιωάννης Αντύπας.

2. Οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης (22-2-2023):
Ομιλητές: π.Υπουργός Λούκα Κατσέλη – π.Υπουργός Ναπολέων Μαραβέγιας Δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Συντονίστρια: Η Καθηγήτρια Αγγελική Παρδάλη.

3. Θεσμικές επιπτώσεις της κρίσης. Δικαιοσύνη και κράτος δικαίου (29-3-2023):
Ομιλητές: π.Υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης – Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη – Πρόεδρος ΔΣΠ Ηλίας Κλάπας.
Συντονιστής: Ο λέκτορας Νομικής Σχολής EUC και Πρόεδρος της Π.Ε.Μ. Γεώργιος Χλούπης.

4. Κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης (26-4-2023):
Ομιλητές: π.Υπουργός Γιάννης Πανούσης – Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου – Καθηγητής Άγγελος Μιμής.
Συντονιστής: Ο Καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης

5. Διαπροσωπικές επιπτώσεις της κρίσης (31-5-2022):
Ομιλητές: Καθηγητής Παναγιώτης Κορδούτης – Καθηγητής Κωνσταντίνος Κοσκινάς
Συντονιστής: Ο θεολόγος – ιστορικός και Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Μ Κωνσταντίνος Βενιζελέας

Οι ενδιαφερόμενοι για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις διαλέξεις, συμπληρώνουν την φόρμα συμμετοχής (βλέπε παρακάτω). Το ανοικτό πανεπιστήμιο διεξάγεται δωρεάν, ενώ σε περίπτωση πληθώρας αιτήσεων, η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από αρμόδια επιτροπή. Με το πέρας των παρουσιάσεων, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες εκείνους που έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον τις τέσσερις από τις πέντε ενότητες.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε σχετικά:

«Η Πνευματική Εστία Μοσχάτου με την μέχρι σήμερα δράση της έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην ενίσχυση του πνεύματος, του πολιτισμού αλλά και της συμμετοχικής διαδικασίας των συμπολιτών μας. Είμαστε κοντά της στο νέο και ιδιαίτερα σημαντικό εγχείρημά της, αυτό της προσφοράς δυνατοτήτων για εκπαίδευση, γνώση αλλά και στοχασμό και συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν τη σύγχρονη Ελλάδα και τον καθένα μας, μέσα από τις θεματικές που θα αναπτύξει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Με τη συμμετοχή σημαντικών εισηγητών, ο καθένας στο επιστημονικό του τομέα, είμαι σίγουρος ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν σε αυτή την ευκαιρία και θα παρακολουθήσουν το σύνολο των ενοτήτων του ανοικτού πανεπιστημίου».

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου