13ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής

Home > Δελτία Τύπου > 13ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής
25 Αυγούστου, 2020 13:40

Το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει» γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια ενεργούς δράσης ( 1995 – 2020).

Από τότε μέχρι και σήμερα τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει», δούλεψαν και παρουσίασαν  50 θεατρικά έργα σημαντικών ξένων και Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, οργάνωσαν και υλοποίησαν είκοσι εξάμηνα σεμινάρια θεάτρου, δημιουργικής γραφής, σωματικού θεάτρου, κινηματογράφου, φωνητικής, σολφέζ  και αφήγησης παραμυθιού.

Το Θεατρικό Εργαστήρι «Εν Δράσει» έχει τιμηθεί με 82 βραβεία και διακρίσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Φεστιβάλ ερασιτεχνικού Θεάτρου στα οποία έχει συμμετάσχει.

Από το 2008, αποτελεί τον εμπνευστή και βασικό συντελεστή της διοργάνωσης του Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής, στο οποίο μάλιστα συμμετέχει κάθε χρόνο με δύο παραστάσεις.

Στο πλαίσιο του 13ου Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου πρόκειται να παρουσιάσει το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ωχ τα νεφρά μου».

Παράλληλα η παιδική σκηνή του θεατρικού εργαστηρίου πρόκειται αν παρουσιάσει για τους μικρούς μας φίλους,  το έργο με τον τίτλο Βατραχοποντικοπόλεμος, που είναι μία διασκευή της  Βατραχομυομαχίας του Ομήρου. Πρόκειται για ένα μικρό εύθυμο έπος, που παρωδεί την ομηρική Ιλιάδα και αποδίδεται στο μεγάλο επικό ποιητή.

Το 13ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου σύμφωνα με τις αποφάσεις της συντονιστικής του επιτροπής, θα φιλοξενηθεί λόγω των προβλημάτων της πανδημίας, αποκλειστικά σε ελεγχόμενους δημοτικούς θερινούς χώρους εκδηλώσεων.

Ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου και το Πνευματικό Κέντρο εναρμονισμένοι πλήρως στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμοδίων αρχών εξ’ αιτίας της πανδημίας του covid-19, για την προστασία της δημόσιας υγείας, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των δημοτών και των καλλιτεχνών προκειμένου να διεξαχθεί απρόσκοπτα το 13ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων της Αττικής, στο δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Μασκώτ» (Πάρκο Ηρώων Ενόπλων Δυνάμεων, Κωνσταντινουπόλεως 2, Ταύρος), από την Τρίτη 1/9 έως και την Κυριακή 13/9/20.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο 2103466785 τις ημέρες των παραστάσεων από  10 π.μ. έως 1.00 μ.μ.

Ώρα Έναρξης Παραστάσεων : 8.30 μ. μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

1/9/20  Θεατρική ομάδα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου

Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το Μεγάλο μας Τσίρκο»

2/9/20  Θεατρικό εργαστήρι Δήμου Νίκαιας Ρέντη

Παναγιώτη Μέντη, «Άννα, είπα!»

4/9/20  Θεατρικό εργαστήρι Μοσχάτου Ταύρου «Εν Δράσει»

Μπάμπη Τσικληρόπουλου, «Ωχ τα νεφρά μου»

5/9/20  Θεατρικό εργαστήρι Μοσχάτου Ταύρου «Εν Δράσει»

Μπάμπη Τσικληρόπουλου, «Ωχ τα νεφρά μου»

6/9/20  Θεατρικό εργαστήρι Μοσχάτου Ταύρου «Εν Δράσει»

Μπάμπη Τσικληρόπουλου, «Ωχ τα νεφρά μου»

7/9/20  Θεατρικό εργαστήρι Δήμου Αγίου Δημητρίου

(βασισμένο σε δύο θεατρικά έργα του Ευγένιου Ιονέσκο) «ΠερΙ Ιονέσκο»

9/9/20  Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

(διασκευή διηγημάτων του Άντον Τσέχωφ) «O Τσέχωφ σε…οκτώ σφηνάκια»

11/9/20  Θεατρικό εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου Ταύρου «Εν Δράσει» (παιδική σκηνή )

(διασκευή της Βατραχομυομαχίας του Ομήρου), «Βατραχοποντικοπόλεμος»

12/9/20  Θεατρικό εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου Ταύρου «Εν Δράσει» (παιδική σκηνή )

(διασκευή της Βατραχομυομαχίας του Ομήρου), «Βατραχοποντικοπόλεμος»

13/9/20  Θεατρικό εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου Ταύρου «Εν Δράσει» (παιδική σκηνή )

(διασκευή της Βατραχομυομαχίας του Ομήρου), «Βατραχοποντικοπόλεμος»

Σύμφωνα με τις Οδηγίες Ασφαλούς Διεξαγωγής Ακροαμάτων, Θεαμάτων & Παραστάσεων σε Ανοιχτούς Χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού, σας γνωστοποιούμε τα εξής:

  • Επιβάλλεται η σταδιακή είσοδος και έξοδος ανά σειρά και η σταδιακή άφιξη του κοινού, με ώρα προσέλευσης τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε εκδήλωσης.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας στην είσοδο, την έξοδο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
  • Αντισηπτικά υγρά σε εμφανή σημεία στην είσοδο και σε άλλα σημεία του δημοτικού κινηματογράφου «Νέα Μασκώτ».
  • Τήρηση αποστάσεων 1,5 m  κατά την αναμονή στην είσοδο καθώς και κατά τη διάρκεια της εξόδου από το χώρο.
  • Τήρηση της πληρότητας σε ποσοστό 60% (λιγότερο από το επιτρεπτό όριο του 75% της  πλήρους χωρητικότητας των θέσεων).
  • Απαγορεύεται η ύπαρξη ορθίων θεατών εντός του χώρου της εκδήλωσης.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέα Γ. Ευθυμίου

Ο Ισπανός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Λόπε ντε Βέγκα αναφέρει τα εξής συστατικά του θεάτρου: «3 σανίδια, 2 πρόσωπα, 1 πάθος». Για αυτό και εμείς είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το πάθος  που διακρίνει το Θεατρικό Εργαστήρι «Εν Δράσει» του Δήμου μας γιορτάζοντας φέτος  τα 25 χρόνια ενεργούς δράσης με σημαντικά επιτεύγματα. Τα είκοσι πέντε αυτά χρόνια κατάφερε να ανεβάσει  50 θεατρικά έργα ξένων και Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων,  υλοποίησε 20 θεατρικά σεμινάρια εξάμηνης διάρκειας ενώ  έχει τιμηθεί συνολικά  με 82 βραβεία και διακρίσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Φεστιβάλ.

Επιπρόσθετα, είμαστε διπλά χαρούμενοι γιατί το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής, το  Θεατρικό μας Εργαστήρι αποτελεί τον εμπνευστή και βασικό συντελεστή αυτής της διοργάνωσης,  βρίσκεται σε διαρκή άνοδο και κατά τη φετινή 13η χρονιά.  Το Φεστιβάλ διαθέτει διεθνή πιστοποίηση και συνιστά ένα καθιερωμένο θεσμό με σημαντικό κοινωνικο-πολιτιστικό χαρακτήρα υπερτοπικής εμβέλειας. 

Τη φετινή περίοδο η παιδική σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου παρουσιάζει για τους μικρούς μας φίλους  το εύθυμο έπος με τον τίτλο «Βατραχοποντικοπόλεμος» που αποτελεί  διασκευή της  Βατραχομυομαχίας του Ομήρου.  Επίσης, το Θεατρικό Εργαστήρι ανεβάζει το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου  «Ωχ τα νεφρά μου», ένα έργο με  χιούμορ, ειρωνεία, σάτιρα και πολύ  συγκίνηση που θα  μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας ύμνος στην ανθρώπινη φιλία και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Το θέατρο μας δίνει αυτή ακριβώς τη δυνατότητα: να συνδεθούμε και να συγκινηθούμε για αυτό και σας προσκαλούμε από την 1η έως και τις 13 Σεπτεμβρίου στο  δημοτικό θερινό  μας  κινηματογράφο «Νέα Μασκώτ» στον Ταύρο στο Πάρκο Ηρώων Ενόπλων Δυνάμεων για να απολαύσουμε αξιόλογες παραστάσεις  τηρώντας, ταυτόχρονα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σας περιμένουμε 

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου

Ανδρέας Γ. Ευθυμίου

Χαιρετισμός της Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Μοσχάτου-Ταύρου, Μαρίας Τσέλιου

Το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων της Αττικής αποτελεί φωτεινό παράδειγμα της δύναμης των συνεργιών.  

Ο πολιτισμός ενώνει και προάγει κι εμείς είμαστε και θα είμαστε υποστηρικτές του. Νιώθουμε περήφανοι για το θεατρικό μας εργαστήρι «Εν Δράσει», το οποίο αποτελεί εδώ και 13 χρόνια τον βασικό συντελεστή της διοργάνωσης και είναι ο ιδρυτής αυτού του εμπνευσμένου  φεστιβάλ. 

Το Διαδημοτικό Φεστιβάλ έχει λάβει διεθνή πιστοποίηση  EFFE Label (“Europe for Festivals, Festival for Europe”) και πραγματοποιείται  υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κυρίως, είναι ένας θεσμός πολιτισμού που έχει άξια κερδίσει το χειροκρότημα και τον σεβασμό των δημοτών μας, των πολιτών που το παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και της θεατρικής κοινότητας τόσο στην χώρα μας όσο στο εξωτερικό. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις παραστάσεις του φεστιβάλ, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί λόγω των μέτρων πρόληψης για την πανδημία, μόνο σε εξωτερικούς χώρους! 

Στο Δήμο μας όλες οι παραστάσεις θα διεξαχθούν από 1 έως 13 Σεπτεμβρίου 2020 στο θερινό κινηματογράφο Σινέ Μασκώτ (Πάρκο Ηρώων Ενόπλων Δυνάμεων). 

Καλή θέαση.

Μαρία Τσέλιου

Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου

13o ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εδώ και 12 χρόνια το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ήταν πάντα συνεπές στο ετήσιο του ραντεβού με τους ανθρώπους που το αγκάλιασαν σε πολλές γειτονιές της Αττικής.

Αυτή η χρονιά είναι διαφορετική για όλους μας. Η πανδημία έπληξε όλες τις δραστηριότητες που έχουν ως βάση τον ανθρώπινο συγχρωτισμό. Κλειστήκαμε στα σπίτια μας, μείναμε μόνοι μας με μόνο παράθυρο στην επικοινωνία την τεχνολογία. Αναμετρηθήκαμε με τον εαυτό μας, σκεφτήκαμε –  πιθανά – αναθεωρήσαμε και εκτιμήσαμε πολλά που θεωρούσαμε δεδομένα στη ζωή μας.

Το Θέατρο είναι μια τέχνη που μπορεί να υπάρξει μόνο σε σχέση με τους άλλους. Είναι πράξη βιωματική τόσο για τις ομάδες που συνευρίσκονται και δημιουργούν συλλογικά, όσο και για τους θεατές που μοιράζονται την εμπειρία. Αυτή η ζωντανή επικοινωνία, είναι τόσο προσωπική υπόθεση για όλους τους συμμετέχοντες, που είναι αδύνατο να μεταβιβαστεί μέσω της τεχνολογίας. Έχει απόλυτη ανάγκη την φυσική παρουσία. Γι’ αυτό και το θέατρο, από όλες τις τέχνες, πλήττεται περισσότερο από αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. 

Αυτό ωστόσο που δεν φάνηκε να πλήττεται στα ερασιτεχνικά θεατρικά μας σχήματα, ήταν η ανάγκη και η όρεξη των ομάδων μας για δημιουργία. Ούτε οι συνθήκες, που μας ανάγκασαν να συνεχίσουμε τις πρόβες μας μέσω διαδικτύου, ούτε η αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση ή μη του φετινού μας προγράμματος, ήταν ικανές να μειώσουν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των δημοτών / εθελοντών, που χρόνια τώρα στηρίζουν αυτήν την σχεδόν δονκιχωτική ιδέα για θέατρο και πολιτισμό – από και προς – τους δημότες. Και με την άρση των μέτρων ξαναβρεθήκαμε και συνεχίσαμε την δουλειά μας με ολοένα  αυξανόμενη την λαχτάρα να μοιραστούμε μαζί σας την αγάπη μας για το θέατρο.

Ειδικά φέτος λοιπόν, παρ’ όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες, αποφασίσαμε ότι είναι απαραίτητο να βρεθούμε κοντά σας και να μην αφήσουμε τον θεσμό του Φεστιβάλ να εξαφανιστεί, τηρώντας φυσικά όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την ασφάλεια τόσο των θεατών, όσο και των ομάδων.  Ειδικά φέτος είναι απαραίτητο να θυμηθούμε πως σε αυτή την περίεργη και ταυτόχρονα θαυμάσια εμπειρία που λέγεται ζωή, είμαστε όλοι μαζί, κανείς δεν είναι μόνος του. Και τι είναι το θέατρο, αν όχι αυτή ακριβώς η αποτύπωση της εμπειρίας του “μαζί” ; 

Ο Ευγένιος Ιονέσκο το έχει πει καλύτερα: “ […] Για εμένα, το θέατρο είναι μια προβολή του εσωτερικού κόσμου, πάνω στην σκηνή – […] Καθώς δεν είμαι μόνος στον κόσμο – καθώς καθένας από εμάς, στα βάθη της ύπαρξής του, είναι ταυτόχρονα και όλοι οι άλλοι – τα όνειρά μου κι οι επιθυμίες μου, το άγχος μου κι οι έμμονες ιδέες μου, δεν ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σ’ εμένα. Αποτελούν μέρος της κληρονομιάς των προγόνων μου, ένα πανάρχαιο απόθεμα, που ολάκερο το ανθρώπινο είδος μπορεί να το διεκδικήσει.”

Καλή σας θέαση. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ