Συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ταύρου σε συνέδριο για τα «κοινά» στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

17 Αυγούστου, 2022 14:46

Συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ταύρου σε συνέδριο για τα «κοινά» στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

Στις 29 – 30 Ιουνίου 2022, η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη στον Ταύρο, συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα τα «Κοινά» (Commons) που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γκαίτε ( Goethe-Institute ) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, με περιοχή εστίασης την περιφέρεια της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Η Βιβλιοθήκη μας αποτέλεσε μέρος της ελληνικής συμμετοχής και παρουσίασε το Κοινοτικό Πρόγραμμα Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (Open Library), το οποίο υλοποίησε  το 2021  σε συνεργασία με την επιμελήτρια Όλγα Χατζηδάκη, τον χώρο τέχνης TAVROS και τη Σχολή  Καλών Τεχνών του Αμβούργου(Hfbk) /Τμήμα Design (Υπευθ. Καθηγήτρια : Βαλεντίνα Κάργα), με την πολύτιμη υποστήριξη του Goethe – Institut Athen.

Βασικό ζητούμενο του συνεδρίου ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι βιβλιοθήκες προς την κατεύθυνση των «Κοινών», ως ανοιχτοί χώροι που προάγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και παρέχουν ανεξαιρέτως τη γνώση ως ανοιχτό και ελεύθερα διαθέσιμο κοινό αγαθό.  Ο όρος «Κοινά» (Commons) είναι μία έννοια ευρέως διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια στο χώρο των ιδεών, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κινηματικών πρακτικών.  

O Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε: «Οι πολίτες μας απολαμβάνουν επί σειρά ετών τα οφέλη των δημοτικών μας βιβλιοθηκών, τόσο στον καθαυτό τομέα δράσης τους, της ανάγνωσης και του δανεισμού χιλιάδων τίτλων βιβλίων που αφορούν όλες τις ηλικίες, όσο και στον τομέα της μετάδοσης της γνώσης ως ένα ελεύθερο αγαθό για το κοινό. Στις δραστηριότητες που διοργανώνουν οι βιβλιοθήκες μας, ο στόχος είναι πάντα ένας αυτός της συμμετοχής και της διάδοσης των γνώσεων. Γι αυτό το λόγο και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι με την εκπροσώπησή μας, μέσω της δημοτικής βιβλιοθήκης στον Ταύρο, σε ένα επίκαιρο συνέδριο με θέμα «κοινά». Προωθώντας τον πολιτισμό μας, ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, παίρνουμε νέες ιδέες και γινόμαστε καλύτεροι! Συγχαρητήρια σε όσους εργάσθηκαν και συνεργάσθηκαν για το “Open Library” και φυσικά στην υπεύθυνη της βιβλιοθήκης μας στον Ταύρο,  κα Μαριάννα Στιβαχτά, προκειμένου να είμαστε σε θέση να μοιραστούμε τις καλές μας πρακτικές με τους πολίτες του κόσμου».

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου