«Δούρειος Ίππος για την παραλία μας;» – Ανοιχτή παρέμβαση του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Γ. Ευθυμίου

20 Οκτωβρίου, 2020 11:38

«Δούρειος Ίππος για την παραλία μας;»

Ανοιχτή παρέμβαση του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Γ. Ευθυμίου

Αγαπητοί μου Συμπολίτες σε Μοσχάτο και Ταύρου,

Σε μια περίοδο που η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες του Δήμου μας επιδιώκουμε την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του έργου της ανάπλασης της παραλίας και τη δημοπράτηση της Β΄ φάσης, διατυπώθηκε η πρόταση για κατασκευή κολυμβητηρίου στην παραλία από τον κ. Μπούτση και την παράταξή του. Θα μπορούσε αυτή η πρόταση για διεκδίκηση να θεωρηθεί «λογική» και ίσως να εκφράζει και την επιθυμία όσων συμπολιτών συμφωνούν με την ιδέα αυτή.

Επίσης έθεσε σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ερώτημα για το κόστος συντήρησης ολόκληρης της έκτασης τη στιγμή μάλιστα που το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο και για το οποίο αγωνιζόμαστε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Οι δύο αυτές προτάσεις – αναφορές του συναδέλφου με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, μας δημιουργούν εύλογο προβληματισμό.

Για το πρώτο θέμα που θέτει, δηλαδή για το κολυμβητήριο είναι σε όλους γνωστό ότι στην Β΄ φάση του έργου προβλέπεται η λειτουργία δύο κολυμβητικών δεξαμενών, τόσο για αθλητική όσο και για ψυχαγωγική ή θεραπευτική χρήση.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει με την πρόταση του είναι ότι η κατασκευή κολυμβητηρίου απαιτεί και προϋποθέτει αλλαγές στις χρήσεις γης, δηλαδή αλλαγές στο Προεδρικό Διάταγμα του Φαληρικού Μετώπου, κάτι που επιδιώκουν και επιθυμούν και τα μεγάλα συμφέροντα. Μετά την ολοκλήρωση των έργων της Α΄ φάσης ο χώρος των 270 στρεμμάτων σε μία εξαιρετικά μοναδική τοποθεσία, είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για παντός είδους «αξιοποίηση και εκμετάλλευση». «Ακούγονται σχέδια για ανέγερση πολυτελών διαμερισμάτων αναψυχής»  για μαρίνες μεγάλων σκαφών για χώρους διασκέδασης υψηλού επιπέδου τουριστών πέραν της διεκδίκησης του χώρου και για άλλες μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις ή και ανέγερση κτιρίου ΑΕΙ. Όλα αυτά προϋποθέτουν βέβαια την αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος.

Πολλοί περιμένουν την ευκαιρία να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή του προεδρικού Διατάγματος και τι το καλύτερο να ανοίξει μάλιστα με υπογραφές κατοίκων και αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. Βέβαια οι κάτοικοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τις «λεπτομέρειες» αυτές. (Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες). Όμως ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει πολύ καλά! Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν οι προτάσεις του οφείλονται σε αφέλεια – άγνοια ή σε κάτι άλλο;

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Οποιαδήποτε αλλαγή στις χρήσεις γης θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος. Ενός Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο έχουμε συμφωνήσει όλοι (Δημοτικό Συμβούλιο, Περιφερειακό Συμβούλιο, Κυβερνήσεις από το 2011 και μετά) και προβλέπει ότι η έκταση είναι υπερτοπικός χώρος πρασίνου – αναψυχής – πολιτισμού και ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων. Κάθε άλλη σκέψη ή πρόταση ναρκοθετεί αυτό καθαυτό το έργο και την προοπτική του.

Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί σε αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος για την παραλία μας.

Αναρωτιόμαστε βέβαια γιατί προτείνεται για την κατασκευή του κολυμβητηρίου ο χώρος στην παραλία; Δεν θα μπορούσε να προταθεί η κατασκευή του σε άλλο χώρο του Δήμου; Ως Δημοτική Αρχή έχουμε διαχρονικά διατυπώσει τη θέση μας για την κατασκευή κολυμβητηρίου στην πόλη, αφού βέβαια έχουν προηγηθεί άλλες σημαντικές υποδομές. Το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση με βάση τη σχέση κόστους και ωφέλειας για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και όχι των μεγάλων συμφερόντων.

Όσον αφορά το κόστος συντήρησης του πάρκου σε αυτό έχουν συμφωνήσει όλοι από το 2011, αλλά και παλαιότερα, ότι ο Φαληρικός Όρμος αντιμετωπίζεται σαν ενιαίο σύνολο και τα έσοδα από άλλες χρήσεις διατίθενται για την συντήρηση του συνόλου.

Η «αγωνία» του συναδέλφου και της παράταξής του για το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του πάρκου, μήπως τυχαίνει να συμπίπτει με τους ευσεβείς πόθους ορισμένων για την ιδιωτικοποίησή του με πρόσχημα την κάλυψη του κόστους συντήρησής του;

Εμείς έχουμε προτείνει τη δημιουργία φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και Καλλιθέας και της Περιφέρειας.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες λύσεις χρηματοδότησης της συντήρησης του όπως αυτή που βρέθηκε για το Πάρκο Τρίτση ή και άλλες.

Προτάσεις λοιπόν που γίνονται για επανακαθορισμό των έργων στην παραλία μόνο αυθόρμητες ή κοινωφελείς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Για αυτό καλώ όλους τους πολίτες σε Μοσχάτο και Ταύρο, όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και όλες τις παρατάξεις στο Δ.Σ να μην αφήσουν να ανοίξουν κερκόπορτες για άλωση της παραλίας μας. Απαιτούμε την ίδρυση φορέα διαχείρισης με συμμετοχή των Δήμων και της Περιφέρειας. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την δημοπράτηση των έργων της Β΄ φάσης όπως ακριβώς έχουμε αποφασίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση της Β΄ φάσης, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό, με βάση και τη σύσκεψη της 11ης Ιουνίου 2020 στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και πολύ περισσότερο να αποδεχθούμε προτάσεις που μπορεί να αποτελέσουν τον Δούρειο Ίππο για την παραλία μας.

Όλοι κρινόμαστε για τις πράξεις μας από τους πολίτες οι οποίοι έχουν κρίση, μνήμη και μας γνωρίζουν όλους σε αυτή την πόλη, την οποία έχουμε θέσει πάνω και πέρα από κάθε σκοπιμότητα.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου

Ανδρέας Γ. Ευθυμίου